Composiet of graniet werkblad?
Een aanrechtblad van graniet is voor veel mensen het summum van keukenluxe. Eerlijk is eerlijk: een granieten aanrechtblad geeft een keuken ook echt een luxe uitstraling. Graniet is een natuursteen die ontstaat wanneer magma ondergronds stolt. Graniet wordt gedolven in grote stukken en komt onder meer voor in België, Noorwegen, Zweden en Frankrijk. Het materiaal bestaat uit mineralen. Deze mineralen bepalen ook de kleur. De hoofdkleuren waarin graniet verkrijgbaar is, zijn zwart, roze en wit. Graniet is voor 100% een natuurproduct. Dit betekent dat ieder werkblad van graniet uniek is. De prijs van graniet wordt bepaald door de waarde die eraan gehecht wordt en door de zeldzaamheid van de samenstelling. Aanrechtbladen van graniet zijn daardoor mooi maar prijzig.
Graniet is dankzij een uithardingsproces van soms wel duizenden jaren, keihard en daardoor krasbesteding en snijvast. Daarnaast is graniet ook zeer hittebestendig: in tegenstelling tot een aanrechtblad van composiet zal het granieten werkblad niet barsten of scheuren als je er een hete pan op zet. Een aanrechtblad van graniet is, net als composiet, ook stootvast en slijtvast. Doordat het een natuurmateriaal is dat uit één stuk gewonnen wordt, zal het blad niet snel tekenen van slijtage vertonen.
Een werkblad van 100% natuurlijk materiaal heeft echter ook zijn beperkingen. Zo is het materiaal licht poreus, waardoor vocht vrij snel in het aanrechtblad kan indringen. Dat heeft tot gevolg dat het aanrechtblad onherstelbaar beschadigd kan raken. Een glas wijn, agressief schoonmaakmiddel of bijtende vloeistof heeft al bij veel mensen blijvende schade aan hun aanrechtblad veroorzaakt.
Ook het unieke karakter van graniet heeft een nadeel: mocht je in een latere fase nog een extra stuk aanrechtblad nodig hebben, dan zal het een lange speurtocht worden om iets te vinden dat in de buurt komt van je eigen blad. Je moet dus bij de aankoop van je keukenblad goed anticiperen op eventuele vervolgprojecten in je keukenruimte.
Als gevolg van het gebruik kan je aanrechtblad matter worden. Een aanrechtblad van graniet vraagt dan ook om regelmatig onderhoud en veel zorgvuldigheid. Iedereen die gebruik maakt van je aanrecht moet op de hoogte zijn van de do’s en don’ts, wil je jouw aanrechtblad blijvend mooi houden.
Composiet aanrechtbladen behoren tot de meest populaire aanrechtbladen die er zijn. De werkbladen hebben een luxe uitstraling en kunnen tegen een stootje, waardoor men graag kiest voor een composiet aanrechtblad. Een aanrechtblad van composiet is samengesteld uit diverse materialen en dus niet een 100% natuurproduct. Composiet aanrechtbladen zijn samengestelde aanrechtbladen die bestaan uit gerecycled graniet, kwarts en harsen. Hoewel een composiet werkblad dus natuursteen bevat, is het technisch vervaardigd product. Composiet keukenbladen zijn, dankzij het productieproces, oersterk en in alle mogelijke kleuren te verkrijgen. De werkbladen worden gepolijst, gebrand of gezoet geleverd. De beste kwaliteit heet ‘quartztop’. Een composiet aanrechtblad is iets goedkoper dan een aanrechtblad van graniet.
Zoals gezegd zijn composiet aanrechtbladen oersterk. Doordat alle graniet- en kwartsstukken onder hoge druk tegen elkaar worden geperst, zijn de aanrechtbladen bovendien erg dicht. Dit betekent dat ze niet zomaar water of vocht doorlaten. Een ander voordeel is dat er weinig ruimte is voor schadelijke stoffen om in het aanrechtblad door te dringen. Daardoor zijn de aanrechtbladen ook hygiënisch. Composiet aanrechtbladen zijn hittebestendig. In tegenstelling tot natuursteen barsten de aanrechtbladen niet zomaar wanneer je er een hete pan op zet. De hardheid van de werkbladen is vergelijkbaar met die van natuursteen. Dit betekent dat een aanrechtblad van composiet krasbestendig, stootvast en slijtvast is en heel lang mee kan gaan. Ook goed om te weten: composiet werkbladen ‘werken’ niet. Ze kunnen dus alle omstandigheden aan zonder te rekken of te krimpen.
Natuurlijk betekent dit niet dat je een composiet aanrechtblad kunt inzetten voor allerhande doeleinden. Ondanks de dichtheid blijken composiet aanrechtbladen namelijk wel gevoelig te zijn voor vlekken. Wanneer, met name agressieve, natte plekken op het aanrecht blijven liggen, trekken ze geleidelijk in het blad. Daardoor ontstaan vlekken in het aanrechtblad die niet meer verwijderd kunnen worden. Een ander nadeel van composiet is de gevoeligheid voor hitte. Hoewel de bladen hittebestendig zijn, zorgen hete pannen voor verkleuring van het hars in het aanrechtblad. Deze zogenaamde thermoshock resulteert in blijvende verkleuringen van het aanrechtblad.
Naast deze soorten aanrechtbladen, zijn er nog andere materialen die beschikbaar zijn. Voorbeelden daarvan zijn betonnen aanrechtbladen, aanrechtbladen van kunststof, keramiek aanrechtbladen, enz.